sâmbătă, 21 martie 2009

Duminica Sfintei Cruci


>

Crucea este puterea lui Hristos care, asumatã de noi, poate transforma lumea în paradis

(Pr. Prof .Dumitru Staniloaie)


Cum putem cinsti cu evlavie Sfanta Cruce?

Pr. Prof. Dumitru Staniloae

Biserica Ortodoxa, urmand traditiei neintrerupte de la Apostoli, stie ca Domnul Hristos nu S-a ferit de cruce, caci in primirea ei S-a aratat, mergand pana la capat, dragostea Lui si a Tatalui Sau pentru oameni. Fiul lui Dumnezeu nu S-a multumit numai sa Se faca om pentru noi, ca sa ramana Frate cu noi in veci, ci a mers in dragostea Lui pentru noi pana la a-Si da viata pentru noi, pentru ca, primind in Sine - ca om - moartea, sa o si invinga prin inviere, ca sa ne dea si noua puterea sa inviem. De aceea, invierea Sa a fost legata de El strans cu moartea. Primind moartea, a invins moartea.

Biserica Ortodoxa pomeneste totdeauna invierea lui Hristos impreuna cu crucea. Inaltand crucea, cantam: "Crucii Tale ne inchinam, Hristoase, si sfanta Invierea Ta o laudam si o cinstim". Hristos este pentru ea "Cel ce a inviat din morti". Daca n-ar fi murit, n-ar fi inviat. Hristos, fiind nu numai om, ci si Dumnezeu, rostul mortii cu trupul a fost sa faca din moarte nu o scufundare in extrema imputinare a vietii, ci un act de predare lui Dumnezeu si deci o trecere spre viata. Astfel, El a spus: " Parinte, in mainile Tale imi dau sufletul Meu" (Luca. 23, 46). Iar Sfantul Pavel zice: "Si daca traim, si daca murim, ai Domnului suntem" (Rom. 14, 8), sau: "Caci mie a vietui este Hristos, si a muri, dobanda" (Filip. 1, 21). Moartea Lui a fost astfel "de viata facatoare" (Rugaciune la sfintirea Crucii).

Prin moartea primita de buna voie si din iubire pentru noi, a omorat Fiul lui Dumnezeu moartea, deci prin ea s-a aratat puterea lui Dumnezeu, nu prin omorarea altora, cum socotesc slujitorii raului. O spune aceasta Sfantul Apostol Pavel: "Cuvantul crucii pentru cei pieritori este nebunie, iar pentru noi, cei ce ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu" (I Cor. 1, 18).

..........................................................................................

Umpluta de puterea Trupului rastignit al lui Hristos Crucea e mijlocul prin care preotul sfinteste toate obiectele si actele Sfintei Liturghii, binecuvinteaza pe credinciosi si toate ale lor. Nimic nu face preotul fara Cruce. Nici el, nici credinciosii, nu incep si nu incheie vreo rugaciune, fara Cruce. Crucea e arma de care nu se desparte preotul niciodata si nici credinciosul in relatia lui cu Dumnezeu. Prin Cruce se revarsa si se slaveste iubirea lui Dumnezeu fata de oameni, prin ea se revarsa toate bunatatile Lui asupra lumii. Dumnezeul nostru este Dumnezeul Crucii, pentru ca este Dumnezeul iubirii, al milei si al darniciei Lui fata de noi. Pr. Prof. Dumitru Staniloae

“Cuvântul Crucii pentru cei ce pier este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu.”(Sf Apostol Pavel)



“Doamne Atotputernice, cu smerenie si umilinta ne apropiem de Crucea Ta, nu pentru a slavi metalul sau lemnul din care este facuta, ci pentru a slavi cea mai mare izbanda din istoria omenirii - izbanda Ta asupra pacatului si a mortii; izbanda la care ne-am facut si noi partasi prin Botez si credinta; izbanda ce a schimbat minusuruile vietii noastre intr-un Plus fara de margini; izbanda care a adus lumina in locul intunericului, dragostea in locul urei, nadejdea in locul disperarii, apa acolo unde era insetare si paine in locul foametei



Un comentariu:

  1. Ne-am descoperit in lista dvs. de bloguri. Va multumim si raspundem cu
    aceeasi dragoste ! http://biserica-savinesti.blogspot.com/
    V-am trimis pentru aceasta e-mail si l-am primit cu
    This is an automatically generated Delivery Status Notification

    Delivery to the following recipient failed permanently:

    RăspundețiȘtergere